Академічна доброчесність у наукових дослідженнях

14 травня 2024 року для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) кафедри педагогіки та психології професійної освіти Національного авіаційного університету відбулась відкрита лекція на тему «Академічна доброчесність в наукових дослідженнях: сучасні виклики та перспективи». Лекцію провела к. філ. н., доцентка кафедри української мови та культури Національного авіаційного університету Сібрук Анастасія Володимирівна.

На лекцію долучилась заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Кокарєва Анжеліка Миколаївна, яка наголосила про важливість академічної доброчесності при написанні дисертаційного дослідження.

Упродовж лекції було розкрито сутність основних понять, таких як «академічна доброчесність», «академічний плагіат», «авторські права науковців» тощо; розглянуто види відповідальності за порушення академічної доброчесності. Лектор наголосила на необхідності дотримання правил академічної доброчесності при роботі над текстом дисертації та підготовці публікацій до наукових видань.

Окрім цього, пані Анастасія Сібрук зазначила, що в Національному авіаційному університеті дотримання принципів академічної доброчесності регулюється такими нормативними документами: «Положенням про виявлення та запобігання академічному плагіату в Національному авіаційному університеті», «Порядком перевірки академічних та наукових текстів на плагіат», «Положенням про порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності здобувачами вищої освіти».

Підсумовуючи, лектор запропонувала усім здобувачам зареєструватись на платформі Prometheus і прослухати безкоштовний курс «Академічна доброчесність: онлайн курс для викладачів», метою якого є надання освітянам інструментарію, необхідного для впровадження підходів до планування освітнього процесу, що допоможуть розвивати та зміцнювати культуру академічної доброчесності.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *